Петрикивски стил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Петрикивският стил е декоративно-орнаментално изобразително изкуство, зародило се в края на XIX и началото на XX век в село Петрикивка, Руска империя (днес в Днипропетровска област на Украйна), откъдето е и името на стила.[1]

В този стил обикновено се изрисуват стените на къщи и предмети от домакинството. Най-ранните примери на това изкуство датират от XVII век. Същевременно то е и модерно изкуство в процес на развитие и промяна.

Отличителните черти на това фолклорно изкуство са шарките на цветя, специфична техника и традиционно бял фон (въпреки това модерни художници често работят върху черен, зелен, червен или син фон).

През 2012 г. Министерството на културата на Украйна признава петрикивския стил за част от нематериалното културно наследство на Украйна. Впоследствие той е включен и в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството на 5 декември 2013 г. с дефиницията „петрикивското декоративно изобразително изкуство като феномен на украинското орнаментално фолклорно изкуство“. [2] Стилът е превърнат в марка и е създадена емблемата „Петрикивка“, която принадлежи на майсторите от село Петрикивка.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Petrykivka Painting“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.