Петроглиф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петроглиф на елен, част от комплекса Говедарника до село Царевец, Врачанско.
Петроглифите Laxe dos carballos в Галисия, Испания датират от 2 – 4 хилядолетие пр.н.е.

Петроглифите са изсечени изображения в камък или скала. Името идва от гръцки език (πέτρος – камък и γλυφή – резба). Тематиката е разнообразна – знаци, свързани с ритуали, култ към божества, битови и ловни сцени, изображения на животни, обекти от природата, маски и човешки фигури.

Под петроглифи се разбират всички изображения върху камък от палеолита до средновековието, ако в тях не се съдържат писмени знаци.

Петроглифите са създадени чрез издълбаване, изсичане или гравиране на контури или цели фигури в камъка. Рисунки върху камък не са петроглифи, а пиктограми, макар и двата способа да влизат в понятието скално изкуство. Размерите на петроглифите са в обхвата на действие на художника и могат да се възприемат от близко разстояние. Петроглифи се правят върху гладки хоризонтални или вертикални скали, мегалити или върху специално подредени камъни. Размерите на петроглифите са в обзора на художника или на зрителя и могат да се възприемат от близко разстояние. Изображения върху скали или земна повърхност с размери над 4 – 5 м или повече, които се виждат отвисоко или отдалеч, се наричат геоглифи.

Датировка[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите петроглифи са от края на късния палеолит и неолита и са на възраст 10 – 12 хиляди години. Смята се, че някои петроглифи са значително по-стари, като например тези от Австралия, предполагаемата възраст на които е 27 хиляди години. Преди 7 – 9 хиляди години, когато се появяват първите писмени знаци, наред с петроглифи се появяват пиктограми и идеограми. Изображения с ритуално или култово значение, ловни сцени и сцени от бита на човека датират от VI – IV хилядолетие пр.н.е. Петроглифи се създават и значително по-късно. Някои по-изостанали общности използват петроглифи до идването на западната цивилизация през XIX – XX век.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Петроглифите са разпространени по целия свят, на всички континети.