Петронас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петронас
Лого на Петронас
Starting grid of 2010 Malaysian GP crop.jpg
Основана 1974
Седалище Flag of Malaysia.svgКуала Лампур, Малайзия
Служители 28000
Продукти Петролни продукти и горива
Уебсайт www.petronas.com.my
Петронас в Общомедия

Петронас – (PETRONAS: Petroliam Nasional Berhad) е създадена на 17 август 1974 г. като национална петролна компания на Малайзия, притежаваща и контролираща изцяло петролните ресурси на страната. С течение на времето, от обикновен управител и регулатор на Малайзийския добив на нефт и газ, „Петронас“ израства до напълно интегрирана петролна и газова корпорация, фигурираща сред 500-те най-големи компании в света в класацията на икономическото списание FORTUNE (FORTUNE Global 500®).

2008 година е ключова в развитието на компанията. Именно тогава компанията стъпва на европейския пазар чрез покупката на FL Selenia – бившето подразделение за смазочни продукти на FIAT, функциониращо автономно от 1976 г. При присъединяването си към „Петронас“, FL Selenia е независима компания с близо вековен опит в производството и дистрибуцията на смазочни материали. След финализиране на сделката всички смазочни бизнеси на „Петронас“ и FL Selenia се обединяват в новооснованата компания PETRONAS Lubricants International или PLI. Първият изпълнителен директор на PLI е бившият изпълнителен директор на FL Selenia Алдино Белацини. Още с раждането си PLI се нарежда в топ 20 на световните производители на смазочни продукти с продажбата на 650 милиона литра годишно.

През 2009 година „Петронас“ оповестява 5-годишния си договор с водещия производител на автомобили Мерцедес (Mercedes) и партньорството на двете компании във Формула 1. Освен, че новите продукти на „Петронас“ и по-специално линията Syntium, вече се изпитват в суровите условия на Формула 1, тимът на Mercedes GP се преименува на ‘Mercedes GP PETRONAS Formula One’. От 2012 г. тимът с пилоти Михаел Шумахер и Нико Росберг вече се нарича ‘Mercedes AMG Petronas Formula One Team’. През 2013 г. Михаел Шумахер приключва кариерата си във Формула 1 и на негово място в отбора на Петронас влиза Люис Хамилтън.

През 2010 г. „Петронас“ завършва успешно трансформацията си от национална петролна компания в напълно интегрирана мултинационална петролна и газова корпорация.

Към 2012 г. групировката „Петронас“ е 12-ата най-печеливша корпорация в света с печалби от над 21 милиарда долара и обороти от 97 милиарда долара годишно. Активите на корпорацията надхвърлят 157 милиарда долара. Петронас добива природен газ, нефт и произвежда техни продукти – базови масла, моторни масла, трансмисионни масла, индустриални масла и суровини за производство на пластмаси. Притежава химически заводи и корабна компания.

Компанията добива световна известност и с един от най-колосалните строителни проекти в света – Кулите на Петронас в столицата Куала Лампур. В кулите е и седалището на корпорацията „Петронас“. Неин президент от 2010 г. е Shamsul Azhar Abbas. В корпорацията работят около 28 000 души.

Адрес[редактиране | редактиране на кода]

Кулите-близнаци на Петронас в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS)

Tower 1, PETRONAS Twin Towers

Kuala Lumpur City Centre

50088 Kuala Lumpur

Malaysia

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]