Петруш Йовчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петруш Йовчев
български революционер

Роден
Починал

Петър (Петруш) Йовчев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петруш Йовчев е роден в 1880 година в град Охрид. Завършва четвърто отделение. Заедно с братята си заминава на гурбет в Русе. В началото на 1902 година заедно със Стефан Пенев заминава за Македония. Установяват се в Битоля, където се присъединяват към ВМОРО. В края на април 1902 година двамата са арестувани от турските власти. Лежат една година в Битолския затвор и престоят им е описан от Александър Джиков така:

В затвора Стефан Пенев, бидейки левент-юнак, беше спечелил страхопочитанието на турците-затворници и на затворническите власти и затова той и Петруш прекарали сравнително леко затворническия си живот[1].

Йовчев и Пенев са амнистирани в началото на 1903 година. Йовчев заминава за родния си град, където става член на терористичната група на ВМОРО. По-късно става войвода на чета. Взима участие в Илинденско-Преображенското въстание през лятото на 1903 година.[2]

При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в Нестроевата рота на 9 велешка дружина. Носител е на орден „За храброст“ IV степен.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илюстрация Илинден, 1932, бр.38, стр.13
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 67.
  3. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 323.
     Портал „Македония“         Портал „Македония