Петруш Шумков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петруш Шумков
български общественик
Роден

Петър (Петруш) Р. Шумков е български търговец и общественик, деец на Българското възраждане в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в големия българо-влашки македонски град Крушево, тогава в Османската империя. Занимава се с търговия в Солун. В Солун Шумков е един от най-ревностните български екзархийски дейци и заслужава уважението на екзарх Йосиф I. В 1869 година е избран за подпредседател на българската черковна община в града.[1] Шумков допринася много за развитието на българското просветно дело в Солун. Той е училищен настоятел и член на комисията за пансиона на Солунската българска мъжка гимназия още от откриването му.[2] При откриването на българския параклис в Солун на 20 юли 1873 година Шумков заедно с Насте Стоянов, Димитър Паунчев и устабаши Георги Стоянов от Връбница става негов настоятел.[3] В 1882 - 1883 година е касиер на строежа на новото крило към училището в Солун.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кирил патриарх Български. Българската екзархия в Одринско и Македония след Освободителната война 1877-1878. Том първи, книга първа, стр. 551.
  2. Миладинова-Алексиева, Царевна. Епоха, земя и хора. Съставителство, коментар и бележки: Елисавета Миладинова. София, Издателство на Отечествения фронт, 1985. с. 349 - 350 (коментар и бележки).
  3. Кирил патриарх Български. Българската екзархия в Одринско и Македония след Освободителната война 1877-1878. Том първи, книга първа, стр. 646.
  4. Костенцев, Арсени. Спомени, Издателство на Отечествения фронт, София, 1984, стр. 169
     Портал „Македония“         Портал „Македония