Петър Бериславич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Бериславич
хърватски бан
Лични данни
Управление 15131520
Роден
Починал
20 май 1520
Предшественик Емерик Перени
Наследник Иван Карлович
Петър Бериславич в Общомедия
Паметник на Петър Бериславич в Трогир

Петър Бериславич (на хърватски: Petar Berislavić; на унгарски: Péter Beriszló) е хърватски благородник, бан на Хърватия от 1513 до смъртта си през 1520 г. и епископ на Веспрем[1].

Петър Бериславич е роден в Трогир. Служи като епископ на католическата църква във Веспрем, а през пролетта на 1513 г. е избран за бан на Хърватия на мястото на Емерик (Мирко) Перени, който се оттегля поради заболяване. Бериславич е един от водачите на хърватската съпротива срещу османското нашествие. Удържа две големи победи срещу турците - през 1513 и през 1518 г. Първата му победа е в битката при Дубица на 16 август 1513 г., когато под негово предводителство хърватите разбиват турската армия и Бериславич за тази си победа е награден с меч от папа Лъв X. Втората му победа е през 1518 г. при Яйце.

Паметна плоча поставена на родната къща на Петър Бериславич в Трогир

Петър Бериславич прекарва седем години в непрестанни битки с османците, изправен пред вечно недостигащи средства и с недостатъчен брой бойци докато накрая на 20 май 1520 г. е убит от засада при Плежевица между Кореница и Бихач[2] Това се случва след като със своите 300 бойци той разбива и обръща в бяг 800 турски войници. При преследването на отстъпващите турци Бериславич поради инцидент с коня си изостава заедно с двама свои млади помощници и в този момент е нападнат от засада от около 60 турци. Бериславич заповядва на помощниците си да се спасяват, а той самият с меч в ръка загива. Погребан е в катедралата във Веспрем[3].

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Povijest Hrvata – srednji vijek, skupina autora, izdavač: Školska knjiga, Zagreb, 2003.
  • Ferdo Šišić, Povijest Hrvata – pregled povijesti hrvatskog naroda (600.-1526.), prvi dio, Marjan Tisak, 2004.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hrvatska enciklopedija: Berislavić, Petar
  2. Vjekoslav Klaić: Povijest Hrvata od najstarijih vremena do svršetka XIX. stoljeća, Knjiga četvrta, Zagreb, 1988, p. 344
  3. Hrvatska enciklopedija: Berislavić, Petar