Петър Зъбов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Зъбов
български юрист
Роден
1863 г.
Починал
9 март 1944 г. (81 г.)
Погребан Централни софийски гробища, София, Република България

Петър Зъбов или Зубов е български юрист и общественик, висш чиновник в Министерството на правосъдието, подпредседател на Апелативния съд.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зъбов е роден в 1863 година в Пирот, тогава в Османската империя. Завършва средното си образвание в София, след което следва право в Хайделберг, Германия. При обявяване на Сръбско-българската война, през 1885 г. заминава доброволец на фронта[1], като се зачислява заедно с много други български студенти от Европа в Студентския легион. Преселва се да живее в София. Доктор по право. Участва активно в обществения живот на младата държава след Освобождението.

През 1917 – 1918 година е член на Поморавския народо-просветен комитет. В 1919 година е един от авторите на Адрес-плебисцит на живеещите в България пиротчанци, с който се протестира срещу включването на Пиротския край в състава на Сърбия[2].

Починал на 09.03.1944 година в София.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Христов, Христо, Дойнов, Дойно. Сръбско-българската война 1885. Сборник документи. София, Военно издателство, 1985. с. 147.
  2. Adresse-Plébiscite des originares de Pirot habitant en Bulgarie a Moniseur Le Président Wilson et aux Gouvernements Anglais, Francais, Italien, Tchèque, Croate, Polonais etc. Avec un carte. Sofia 1919

Източници[редактиране | редактиране на кода]