Петър Могила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Могила
Митрополит Киевски, Галицки и на цяла Русия и Трети екзарх на Константинополския престол
Mohyla Petro.jpg
Роден
Починал
Погребан Киевско-Печорска лавра, Киев, Украйна

Религия Православие
Православна църква
Семейство
Род Могила (род)
Баща Симеон Могила
Братя/сестри Гаврил II Могила
Петър Могила в Общомедия

Петър (Петро) Могила (на украински: Петро́ Моги́ла; на румънски: Petru Movilă) е епископ на Вселенската патриаршия, митрополит на Киев на цяла Русия и екзарх на Константинополския престол. Син е на влашкия и молдовски княз Симеон Могила от болярския управляващ род Могила. [1][2]

С основна доктринална заслуга за духовния успех на свикания Яшки събор, чиито решения са препотвърдени в Светите земи над Божи гроб от последвалия Йерусалимски събор (1672).

Благодарение на дейността му е възобновен православния живот в Новорусия и в древните храмове на Киев от Киевска Рус, включително Света София. През 1632 г. издейства от полския крал Владислав IV Ваза признаване на православието в Жеч Посполита извън униатството. С главна заслуга за учредяването на първия всерусийски духовен университет - Киево-Могилянската академия. [3][4]

След смъртта му настъпва разкол на руската църква. По мнение на Александър Востоков:

Чужденец по рождение, но с народно възпитание в Църквата, той посвещава живота си повече на русите, отколкото който и да е руснак.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петро Могила е роден на 21 (31 по стар стил) декември 1596 г. в семейството на молдовския васал Симеон Могила и трансилванската принцеса Маргарет в Сучава. През 1607 г. след смъртта на баща си в борба за трона се преселва с майка си в украинските земи на Жечпосполита. Там ги посрещат роднините им княз Стефан Потоцки и княз Михайло Вишневецки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Історія української літератури. Том II: Давня література (друга половина XVI–XVIII ст.). [ред. В. Суліма, М. Суліма]. Київ: Наукова думка, 2014.