Петър Начев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Начев
български офицер и революционер

Роден
Починал
Калиманци, Османска империя

Етнос българи
Образование Национален военен университет
Подпис Petar Nachev Signature (vectorized).svg
Петър Начев в Общомедия

Петър (Поп)начев Икономов е български офицер революционер, войвода на Македонския комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Подпоручик Йордан Венедиков (1), поручик Петър Начев (2), подпоручик Борис Сарафов (3), поручик Хараламби Луков (4), поручик Васил Мутафов (5), поручик Стойчо Гаруфалов (6).

Петър Начев е роден на 6 юни 1869 година в Сливен, тогава в Османската империя. Завършва Военното училище в София през 1889 година и с чин подпоручик служи във Втори артилерийски полк във Враца. През февруари 1895 година като поручик постъпва във Висшия офицерски курс при Военното училище в София. Включва се в създадената Македонска организация, начело с Трайко Китанчев и през юни 1895 година Начев напуска армията и участва в подготовката на Четническата акция. Командва „Струмишката дружина“ в състав от 160 души, чиято цел е да нападне Струмица и да унищожи артилерийското отделение там. Негови четници са Михаил Апостолов, Михаил Радев и Васил Мутафов.

На 29 юни четата преминава границата при Ново село, като походът е много изморителен и четниците са капнали от умора. Поручик Петър Начев получава сърдечна криза при връх Голак и през нощта нарежда на четата да продължи, а той изостава за да почине. Установявайки, че състоянието му не се подобрява и за да не бъде в тежест на дружината си поручик Начев се самоубива едва на 26 години. След смъртта му четата е поета от Васил Мутафов.[1][2] Лобното място на поручик Начев е в гората при притока на река Брегалница, близо до село Калиманци, на 300 крачки от шосето Царево село – Щип.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография от сайта на ВМРО[неработеща препратка]
  2. Енциклопедия „Пирински край“, том II. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1999. ISBN 954-90006-2-1. с. 40.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация : Войводи и ръководители (1893-1934) : Биографично-библиографски справочник. София, Издателство „Звезди“, 2001. ISBN 954-9514-28-5. с. 114.
     Портал „Македония“         Портал „Македония