Петър Новакович Чардаклия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Новакович Чардаклия
Петар Новаковић Чардаклија
сръбски дипломат
Роден
Починал
Белград, Османска империя

Петър Новакович, известен като Чардаклия, (на сръбски: Петар Новаковић Чардаклија или Petar Novaković Čardaklija) е дипломат в Първото сръбско въстание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в западномакедонското село Леуново, Гостиварско. По време на Австро-турската война (1787 - 1791) година заедно с брат си Йован Новакович Чардаклия участва в доброволческите отряди (фрайкорпс) като капитан на чета. Участва в Първото сръбско въстание и е доверен човек на Карагеорги Петрович. Член е на Правителствения съвет. Пътува с дипломатическа мисия в Санкт Петербург през есента на 1804 година заедно с Матия Ненадович, Божа Груйович и Йован Протич. В 1805 година е в делегацията, която носи сръбските искания на Портата заедно с Алекса Лазаревич и Стефан Живкович. Делегацията едвам успява да се спаси от Цариград. Лазаревич и Чардаклия с помощта на един грък, открадват лодка и с нея отплуват за Одеса и оттам за Петербург. В Сърбия се връщат в 1806 година.[1]

Умира в 1908 година. На гроба му държи реч Доситей Обрадович.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. д-р Предраг Пузовић. УЧЕШЋЕ СВЕШТЕНСТВА У ПРВОМ СРПСКОМ УСТАНКУ
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1058.
     Портал „Македония“         Портал „Македония