Петър Парчевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Петър Парчевич
български католически епископ
Роден: 1612
Чипровци, Османска империя
Починал: 23 юли 1674 г.
Църковен герб на Петър Парчевич

Барон Петър Парчевич е български католически епископ.

Роден е през 1612 г. в стар чипровски род. Учи в католическо училище, след което продължава образованието си в Италия във висшите школи в Папството. Връща се като доктор по богословие и каноническо право. Удостоен е с баронска титла от императора на Свещената римска империя.

Архиепископ Петър Парчевич оглавява дипломатическите мисии в преговорите за кръстоносен поход срещу Османската империя. Около средата на 17 век сред старата чипровска аристокрация постепенно се оформя идеята католическата вяра да бъде използвана като среда, чрез която българската национална идея за освобождение да бъде осъществена.

Идеите на Парчевич и Петър Богдан представляват и началото на българското национално Възраждане. Дипломатическите опити на епископ Петър Парчевич остават неуспешни

Почива на 23 юли 1674 г. в Рим. Няколко години по-късно, след битката при Виена, когато османските войски са разбити и в коалицията срещу тях вече участват Австрия, Полша, Венеция и Русия, българските католици решават, че е време за въстание. То избухва през 1688 под ръководството на Георги Пеячевич , но е потушено и българите от Чипровци са принудени да се изселят в Европа, най-вече в областта Банат.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]