Петър Цокев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Цокев
Български журналист
Роден
22 юни 1937 (82 г.)

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет

Петър Цокев е известен журналист от Габрово.

Петър Цокев е роден на 22 юни 1937 г. в с. Етър, днес квартал на Габрово.

Начално образование получава в училището в с. Етър, а после записва Априловска гимназия. Дипломира се с Българска филилогия от СУ "Св. Климент Охридски" през 1960 г. Четири години след своето дипломиране работи като библиотекар, учител и журналист в гр. Силистра.

През периода 1964 – 1997 г. е журналист и редактор във в-к „Балканско знаме“, където завежда отдел „Култура“ и с известно прекъсване е водещ редактор на изданието му за литература и изкуство.

Професионалните му изяви са в сферата на писаното слово – журналист и публицист, критик, есеист, поет. Автор е на множество актуални и публицистични статии, интервюта, критически обзори, творчески портрети, отзиви и рецензии в местния и столичния печат.

Автор е на книгите с есета, стихове и импресии „Силови полета“ /1990/ и „Щурец в снега“ /2000/.

След пенсионирането през 1997 г. работи като журналист на свободна практика. В периода 2002 – 2006 г. е нещатен редактор на изданието за литература и изкуство „Храмът“ към в-к „Габрово днес“ и заместник главен редактор на алманах „Зорница“. Сътрудник на в-к „100 вести“.

Член на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите в Габрово. Носител на орден „Кирил и Методий“ и на почетния знак на Габрово.