Петър Цокев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Цокев
Български журналист
Роден
22 юни 1937 г. (81 г.)
Националност Флаг на България България

Петър Цокев е известен журналист от Габрово.

Петър Цокев е роден на 22 юни 1937 г. в с. Етър, днес квартал на Габрово.

Начално образование получава в училището в с. Етър, а после записва Априловска гимназия. Дипломира се с Българска филилогия от СУ "Св. Климент Охридски" през 1960 г. Четири години след своето дипломиране работи като библиотекар, учител и журналист в гр. Силистра.

През периода 1964 – 1997 г. е журналист и редактор във в-к „Балканско знаме“, където завежда отдел „Култура“ и с известно прекъсване е водещ редактор на изданието му за литература и изкуство.

Професионалните му изяви са в сферата на писаното слово – журналист и публицист, критик, есеист, поет. Автор е на множество актуални и публицистични статии, интервюта, критически обзори, творчески портрети, отзиви и рецензии в местния и столичния печат.

Автор е на книгите с есета, стихове и импресии „Силови полета“ /1990/ и „Щурец в снега“ /2000/.

След пенсионирането през 1997 г. работи като журналист на свободна практика. В периода 2002 – 2006 г. е нещатен редактор на изданието за литература и изкуство „Храмът“ към в-к „Габрово днес“ и заместник главен редактор на алманах „Зорница“. Сътрудник на в-к „100 вести“.

Член на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите в Габрово. Носител на орден „Кирил и Методий“ и на почетния знак на Габрово.