Утроба (пещера)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пещера Утроба)
Направо към: навигация, търсене

Тракийско светилище Пещера Утроба датира от XI - Х в. пр.н.е. Храмът се намира близо до с. Ненково в местността Тангардък кая, на около 20 km северозападно от град Кърджали. Пещерата представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на вулва.

Височината на отвора е 3 m, ширината 2,5 m, а дълбочината - около 22 m. В дъното на пещерата се забелязва издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. В деня на пролетното равноденствие, слънчевият лъч се уголемява и влиза точно в дупката на олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути. Действието олицетворява оплождане, свещеният брак между скалата и Слънцето, възраждането на живота. До момента това е единствената открита подобна пещера в света.

За да стигнете до там, от Кърджали тръгвате посока Дъждовница/Пъдарци. Трябва да продължите след Пъдарци и да подминете хижа Боровица. Малко след нея (1-2км) вдясно ще забележите дървена табела обозначаваща пътеката. Има едно изкачване от около 1 час и е препоръчително да носите вода. Изградени са 4 места за отдих. Пътеката приключва с малко катерене по скали, което не е на сянка.