Пико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Пико
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пико.

„Пико“ (PIKO Spielwaren GmbH) е компания за производство на умалени модели на влакове и принадлежности в гр. Зонеберг (Sonneberg), Тюрингия Германия.

Заедно с „Мерклин“, „Флайшман“ и „Роко“ са смятани за "четиримата големи" в света на влаковия моделизъм. Най-много от моделите се изработват в мащаб HO (на латиница е, чете се на немски Ха О), който представлява мащаб 1:87. В HO са и най-големите колекции от модели, но има и други мащаби: по-малки и по-големи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Работилницата на „Пико“ отваря врати в Кемниц през 1949 г. Първият им модел се нарича "Пико експрес" и се състои от парен локомотив, пътнически вагон и ламаринени релсички. Интересно е, че в началото на съществуването на фирмата името ѝ се пише Pico, което по-късно заменили с Piko (съкратено от “Pionier-Konstruktionen”).

Вече разрасналата се компания се премества в Зоненберг — най-известния с производството на играчки град в Тюрингия. През 1960-те год. започва производството на мащаб N (N scale), но само след 20 г. фирмата преустановява производството в този размер и продава моделите на други работилници за играчки.

Обединението на Германия през 1990 г. се оказва сериозно затруднение пред компанията. Държавната дотогава фирма била продадена на специално учредената за целта 1 мес. по-рано компания PIKO Spielwaren GmbH (на 1 април 1992).

Президентът на компанията е Рене Уилфър и е в бранша от средата на 1980-те год.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]