Пико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Модел на Piko
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пико.

PIKO Spielwaren GmbH (произн. Пико) е компания за производство на умалени модели на влакове и принадлежности в гр. Зонеберг, Тюрингия, Германия.

Заедно с фирмите Märklin, Roco и Fleischmann са смятани за „четиримата големи“ в света на влаковия моделизъм. Най-много от моделите се изработват в мащаб H0 (на немски се чете ха нула), който представлява мащаб 1:87. В H0 са и най-големите колекции от модели, но има и други мащаби – по-малки и по-големи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Работилницата на PIKO отваря врати като VEB („народно предприятие“) в Кемниц, ГДР, през 1949 г. Първият им модел се нарича „PIKO Expres“ и се състои от парен локомотив, пътнически вагон и ламаринени релсички. Интересно е, че в началото на съществуването на фирмата името ѝ се пише Pico, което по-късно заменили с Piko (съкратено от „Pionier-Konstruktionen“).

Вече разрасналата се компания се премества в Зонеберг – най-известният с производството на играчки град в Тюрингия. През 1960-те години започва производството на мащаб N (N Spur), но само след 20 години фирмата преустановява производството в този размер и продава моделите на други работилници за играчки.

Обединението на Германия през 1990 г. се оказва сериозно затруднение пред компанията. Държавната дотогава фирма е продадена на специално учредената за целта месец по-рано компания PIKO Spielwaren GmbH (на 1 април 1992). Президент на компанията става Рене Вилфер (нем. René F. Wilfer), който е в бранша от средата на 1980-те години.

Днес компанията произвежда модели в мащаби H0, TT, N и G.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]