Пилор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пилорна клапа)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пилор
Gray1046.svg
Външен вид на стомаха
Gray1050.png
Вътрешност на стомаха
Латински pylorus
Атлас Пилор

Пилор (на латински: pylorus; на старогръцки: πυλωρός) – изход на стомаха. Това е мястото, където стомахът преминава в дванадесетопръстника. Съставен е от две части:

  • Пилорна кухина (pyloric antrum), която се свързва към стомаха.
  • Пилорен канал (pyloric canal), който се свързва към дванадесетопръстника. В края на пилорния канал се намира пилорния сфинктер (pyloric sphincter) или клапан, който представлява мощна пръстеновидна мускулатура, позволяваща храната да преминава от стомаха към дванадесетопръстника.

Пилорен сфинктер[редактиране | редактиране на кода]

Пилорният сфинктер е пръстеновиден мускул, контролиращ изливането на стомашното съдържимо от стомаха към дванадесетопръстника в началото на червата. Той е важна част на храносмилателния тракт, изпълняващ редица функции свързани с регулирането на храносмилането. Този мускул се намира в пилора, област в долната част на стомаха. Когато сфинктера е свит, той държи стомашното съдържимо в стомаха, което позволява на храносмилателните сокове да го разградят до кашо-образно вещество, известно като химус (chyme). Когато химуса е готов, пилорния сфинктер се отваря. Това позволява на химуса да премине в дванадесетопръстника за следващия етап от храносмилателния процес. Ако стомашното съдържание е изхвърлено твърде рано, храносмилането е нарушено и човек не получава пълната полза от храната, която консумира.

В допълнение към регулирането на храносмилането, пилорният сфинктер също предприема действия, с които се предотвратява връщането на химуса обратно от червата в стомаха. Това е нежелателно, тъй като той може да наруши дейността на стомаха и потенциално да доведе до усложнения.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Други основни части на стомаха: Кардия, Дъно и Тяло