Пинакотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пропилеите в Акропола на Атина

Пинакотека (на латински: pinacotheca; от гръцки: πινακοθήκη [пинакотики], от πίναξ [пинас] – дъска, картина, θήκη – хранилище) в Древна Гърция е помещение за съхраняване на живописни изображения.

Така се е наричало лявото крило на Пропилеите на Акропола в Древна Атина, където е съхранявана колекция от картини, принесени в дар на богинята Атина Палада. В няколко 6-колонни зали са били събрани картини (нарисувани на дъски), глинени таблици и други художествени произведения. Тази колекция е била открита за посещения от атински граждани. На границата между III и II в. пр н.е. философът Полемон Илионски съставя първия каталог на пинакотеката.

Освен в Атина подобни пинакотеки са съществували и в други места в Древна Гърция – например в Херайон – храма на Хера на остров Самос.

Терминът е използван в Древен Рим за обозначаване на помещение, в което се намират произведения на изкуството.

Започвайки от периода на Ренесанса, наименованието пинакотека се употребява за обозначаване на колекции от произведения на живописта, открити за публични посещения. В наши дни пинакотеки наричат картинни и изобщо художествени галерии.

Сред най-старите и известни запазени до днес са пинакотеката при Амброзианската библиотека (1602) в Милано, Националната пинакотека (1762) на Болоня, Ватиканската пинакотека (1797), Пинакотеката на Брера в Милано (1809).

Понастоящем в Мюнхен, Германия функционират 3 известни по цял свят художествени (главно картинни) галерии, носещи наименованието пинакотека: Стара пинакотека (1836), Нова пинакотека (1853), Пинакотека на модерното изкуство (2002). В тях са представени произведения на майстори от разни исторически периоди (от Средновековието до днес) – картини, скулптури, фотографии и др.[1]

Пинакотеката на Брера в Милано


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Колядич, Т. М.. „История мировой культуры“. Москва, Издательство АСТ, 2010. ISBN 978-5-17-064681-4. с. 730. (на руски)