Пиратска партия на Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Германска пиратска партия
Piratenpartei Deutschland (PIRATEN)
Лого на Германска пиратска партия
Ръководител Sebastian Nerz 2011.jpg
Sebastian Nerz
Основана 10 септември 2006 г.
Седалище Берлин, Федерална република Германия
Членове 353 души[1] (31 декември 2006)
Член на PPI
Идеология за свободно информационно общество
Цветове черно и бяло и изписан текст „Piraten partei“
Сайт сайт: piratenpartei.de ((de))
Германска пиратска партия в Общомедия

Германската пиратска партия (на немски: Piratenpartei Deutschland) (съкратено – Пиратите) е Германска политическа партия, учредена на 10 септември 2006 г. в Берлин.

Член е на Пиратския интернационал.

Образувана по образец на Шведската пиратска партия като партия на постиндустриалното информационно общество, партията определя своите цели като: Съдействие за свободното разпространение на знания и свободна култура; борба за съхранение на гражданските права и свободи в Интернет, в частност – противодействие на електронното следене и цензура.

Участие в изборите[редактиране | редактиране на кода]

Динамика на количеството на членовете

За пръв път Германската пиратска партия се явява на 27 януари 2008 г. — на изборите за местен парламент в провинция Хесен. За нея гласуват около 7000 избиратели (0,3 %). През 2009 г. Пиратите участват в изборите за Европарламент и получават около 230 000 гласа (0,9 %), благодарение на което привличат вниманието на пресата. На 30 август 2009 г. на изборите за градски събрания в провинция Северен Рейн-Вестфалия Пиратите получават по едно място в градските съвети на Аахен и Мюнстер и получават 1,9 % гласа на изборите в местния парламент на провинция Саксония. На изборите в Бундестага, проведени на 27 септември 2009 г., на които Пиратската партия издига свои кандидатури във всички провинции, освен Саксония, получава 2 % от гласовете на избирателите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  1. dserver.bundestag.de, Страница: 256.