Пирински конгрес на ВМОРО (1903)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пирински конгрес на ВМОРО)
Пирински конгрес на Серския революционен окръг
— конгрес —
МястоПирин, Османска империя
Дата20 – 23 август 1903 г.
РезултатРешение за въстание на Кръстовден

Пиринският конгрес е окръжен конгрес на Серския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, провел се от 20 до 23 август 1903 година в местността Ливадката в землището на село Пирин по време на вече избухналото въстание и в Битолско и в Тракия.

Делегати[1][редактиране | редактиране на кода]

Решения[редактиране | редактиране на кода]

За председател на конгреса е избран Димитър Стефанов. Конгресът решава въстанието в революционния окръг да избухне на 14 септември Кръстовден, като действията се органичат в засилване на четническата дейност и в терористични атентати по мостове и други обекти без масово въстание на народа. Решено първо да се действа на юг в Демирхисарско - да се вдигне във въздуха моста на Струма при Демир Хисар, да се прережат навсякъде телеграфните жици, постепенно да се вкарат четите в действия срещу армията.[2] Решено е по-късно да се оттеглят на север към Разлога, където в близост до българската граница четите да се укрепят по-дълго време. Датата на въстанието е определена за 14 (27) септември - Кръстовден.

Конгресът след дебати приема препоръката на Задграничното представителство за единодействие с четите на Върховния комитет, но само при условие, че те се подчиняват на разпорежданията на Централния и на Окръжния комитет. За ръководители на окръжното тяло са избрани Стефанов, Радославов и Молеров.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Макдермот, стр. 122
  2. Макдермот, стр. 123.
  3. Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-1-3. с. 450.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Макдермот, Мерсия. За свобода и съвършенство: биография на Яне Сандански. Наука и изкуство, 1987.