Пирофосфатаза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пирофосфатаза е ензим от типа киселинно-анхидридни хидролази, които действуват върху дифосфатните връзки. Пирофосфатазите катализират превръщането на Пирофосфат в Орто–фосфат. Това е една реакция, при която други биохимични реакции стават възможни. Например изграждането на липиди. Пирофосфатазите се намират във всички организми – от бактериите до човешкия организъм.

Термус–термофилус притежава една пирофосфатаза, която е температуро–устойчива и подходяща за полимеразна верижна реакция. Чрез превръщането на дезоксинуклеотидтрифосфат в дезоксинуклеотидмонофосфат при тази верижна реация,се създава пирифосфат,който може да влияе на процеса.

Полифосфатазите от Ешерихия коли(които са хексамери), от човешки клетки и от мая(които са димери), принадлежат към семейството на Пирофосфати 1. Пирофосфати 2 се срещат само при прокариотите. Примери на пирофосфатази включват:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pyrophosphatase“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.