Писмо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за съобщението. За начина на изписване вижте писменост. За филма вижте Писмо (филм).

Аугусто Томинц - Писмото, 1873

Писмото е писмено съобщение на определен език, предавано по един или друг начин от един човек на друг. Ролята на писмата се е променила съществено от 19 век насам. В миналото писмата са били смятани за единствения надежден начин за комуникация между двама географски отдалечени души.

С напредъка на комуникационните технологии значението на писмата за редовната комуникация намалява. Изобретения и явления като телеграфа, телефона, факса и Интернет оказват влияние върху писането и изпращането на писма. Размяната на лични писма в модерните индустриализирани общества е по-рядко срещана, като тя се заменя от технологии като телефона и електронната поща (т.нар. „имейл“). Благодарение на аудиокасетите вече има и писма, записани на магнетна лента.

Поради тяхната близост, терминът „писмо“ понякога се използва за имейли – особено когато те са с по-формално оформление, напомнящо за хартиеното писмо. В исторически план писма са се използвали още в древните Индия, Египет, Шумер, Рим, Гърция и Китай. Някои от книгите в Библията съдържат писма. Архиви на различни видове кореспонденция (лична, дипломатическа или работна) се използват от историците като първични източници.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Letter (message)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.