Пистолет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пистолет е общото наименование за голям брой различни по вид и конструкция огнестрелни и неогнестрелни оръжия с къса (обикновено не по-дълга от 25 см.) цев. Обичайно пистолетите са с малък калибър тъй като основното им предназначение е поразяването на цели до 25 метра. Обратно на разпространеното в България мислене, пистолет е общото наименование за полу-автоматични и револверни късоцевни оръжия, както и ограничен брой оръжия с падащ блок или болт, а не само на полу-автоматични оръжия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият пистолет е създаден в началото на 15 век [1] и е имал предно пълнене. Дизайнът на револвера такъв, какъвто го познаваме сега започва да се развива през 19 в.

Принцип на действие[редактиране | редактиране на кода]

Пистолетите използват 5 принципа на работа.

1 - затвор с коленна става. Използван е от Люгер и днес от американските Рюгер (копие на Люгер). При него затворът се държи в 3 точки и се движи в нещо като шарнир. При стрелба затворът отскача нагоре. Този принцип е сложен, непрактичен и ненадежден. Днес не се използва.

2 - откат на свободния затвор (някъде се споменава като движение на свободната маса на затвора). Това е най-простия принцип на действие. Цевта е неподвижна, при изстрел затвора тръгва назад до определено положение, при което изхвърля празната гилза, след което под действие на бойната пружина тръгва напред и вкарва нов патрон. Този принцип се използва при Макаров, Валтер ПП, някои Берети, при всички пистолети, които използват относително слаби патрони.

3 - къс ход на цевта, ограничен с обеца. При него след изстрел цевта тръгва няколко мм назад, под нея има лостче, свързано с нея, чрез подвижно съединение "обеца". Използва се от Колт, ТТ и техни производни. Днес почти не се прилага.

4 - газова спирачка. Използва част от енергията на барутните газове за презареждане. Това е нещо средно, като принципа на Калашников и М-16 в пистолетен вариант, макар и не съвсем същото. Тази конструкция, като за пистолет е модерна и нестандартна. Използва се засега при два модела на Хеклер & Кох.

5 - къс ход на цевта, ограничен с подвижен детайл (падащо лостче). Това днес е най-използвания принцип при мощните пистолети. При него цевта също има ход назад, но движението им се спира с подвижна част, която слиза надолу. Този принцип на действие използва Берета Ф92, Глок във всичките му модификации, ЗИГ-Зауер, Валтер, Смит и Уесън и много други пистолети, използващи мощни патрони (вкл. българския Аркус, руския Гюрза и т.н.).

Пистолетите използват принципа на взривяване на патрона също като иглените револвери-когато се натисне спусъка петлето(ударникът) изскача и удря иглата, която пък удря капсата на гилзата и съответно барутът вътре се възпламенява и куршумът излита. Разликата е в това че автоматичният механизъм пак прибира петлето назад и вкарва нов патрон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]