Питър Стийл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Питър Стийл
американски музикант
Type O Negative - Coliseu dos Recreios.jpg
Роден
Починал
Музикална кариера
Стил Готик метъл, траш метъл
Инструменти бас китара, китара, вокал
Глас бас-баритон
Активност от 1979 г.
Лейбъл Роудрънър Рекърдс
Участник в Тайп Оу Негатив (1989 – 2010)

Уебсайт typeonegative.net
Питър Стийл в Общомедия

Питър Стийл (на английски: Peter Steele; по рождение Питър Ратайчик, Peter Thomas Ratajczyk) е вокал, басист и композитор на готик-дуум групата Type O Negative.[1] Преди да се присъедини към Тайп О Негатив свири в метал групата Фолаут (Fallout) и траш бандата Карнивор (Carnivore).[2] На височина е 2,01 метра, има нисък, дълбок глас.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стийл е познат със своя черен хумор и клинична депресия, поради която често е получавал психиатрична помощ. Имало е и недоказани слухове за смъртта на Стийл, след като на сайта на групата се появява изображение с надгробен камък, на който пише ”Питър Стийл 1962 – 2005”. Стийл всъщност не е бил мъртъв, спрямо статия от 4 май 2005, а шеговито е отбелязал подписването на договор с SPV Records. Независимо от това, Стийл изчезва за известно време от публичното пространство. Плъзват слухове за смърт, тежка болест и други спекулации, докато мистерията не бива развенчана през 2006 чрез ДВД-то Symphony for the Devil (Симфония за Дявола). В ДВД-то е включено интервю, в което Стийл лаконично споменава затварянето му в Riker`s Island и ”психиатричното отделение в King`s County Hospital", поради тежката му зависимост към наркотични вещества.

През август 1995 списанието ”Плейгърл” публикува голи снимки на Стийл, но тъй като Кени Хики (Kenny Hickey, китарист на Type O Negative) открива, че едва 23% от абонатите към списанието са жени, Питър по-късно съжалява за своето решение и споделя, че е било наивна каскада с цел самореклама.

През април 2007 Стийл признава, че е започнал да се идентифицира с Римския католицизъм през последните години, след десетилетия атеизъм. В интервю с Децибел (Decibel), Стийл пояснява ”Казват, че няма атеисти в окопа, но аз се чувствах като такъв дълго време. Но след преминаване през кризата на средната възраст и преживявайки доста промени, аз осъзнах смъртността. А когато започнеш да мислиш за смъртта, се замисляш и за това, което настъпва след нея. И започваш да се надяваш, че има Бог. За мен е плашеща мисълта, че няма къде да отидеш след смъртта. Също така не мога да повярвам, че хора като Сталин и Хитлер ще отидат на същото място като майка Тереза.”

На 14 април 2010 Питър Стийл умира на 48-годишна възраст от сепсис, причинен от дивертикулит (първоначално се съобщава за сърдечна недостатъчност).[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rose, Lisa. Peter Steele: The Humor Behind the Somber Image. // The Star-Ledger, 17 април 2010. Посетен на 16 септември 2013.
  2. Harper, Kate. Everything Dies ... Including Peter Steele. // CHARTattack, 15 април 2010. Посетен на 17 април 2010.
  3. O'Connor, Kathy. The Real Peter Steele Ratajczyk Page. // 7 ноември 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]