Плаването на „Разсъмване“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Плаването на „Разсъмване“
ПоредицаХрониките на Нарния
АвторК. С. Луис
ГероиЛуси
Едмънд
Юстас Скруб
МестоположениеСедемте острова
Уединените острови
Поредна книгапета
ISBNISBN 9545285524
Плаването на „Разсъмване“ в Общомедия

Плаването на „Разсъмване“ (на английски: The Voyage of the Dawn Treader) е фентъзи-роман за деца от Клайв С. Луис. Книгата е издадена през 1952 г., което я прави третата издадена книга от „Хрониките на Нарния“. Въпреки това, в хронологията на действието романът се подрежда на пето място.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Двете по-малки деца от по-ранните романи от „Хрониките на Нарния“ – Луси и Едмънд, са изпратени по време на ваканцията в къщата на своя братовчед Юстас Скруб. По стечение на обстоятелствата трите деца биват прехвърлени в света на Нарния през картина, висяща в къщата на техния братовчед. Луси, Едмънд и Юстас попадат в морето на неголямо разстояние от кораба „Разсъмване“ (който е изобразен и на картината, през която преминават). Трите деца биват извадени от морето и качени на палубата на „Разсъмване“.

Оказва се, че са попаднали на кораба, с който пътува крал Каспиан Десети и че именно той ги е спасил в морето. Децата разбират че Каспиан е тръгнал на морско пътешествие, за да открие седем благородници, които някога са били верни на неговия баща, но са били прогонени от Нарния. Луси и Едмънд, които при предишното си идване в Нарния (в романа „Принц Каспиан“) помагат на Каспиан да си върне трона на Нарния, с радост се съгласяват да се включат в приключението. Юстас не желае да участва в пътешествието, но тъй като няма как да се върне в своя свят, той също продължава да плава на „Разсъмване“.