Пламегасител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стандартен пламегасител

Пламегасител (на английски: Flash suppressor) устройство за намаляване на видимостта на изстрела чрез разсейване на барутните газове нагоре и настрани, за да не се вдига прах. Изключва заслепяването на стрелеца от дулния пламък и увеличава неговата маскировка. Пламегасителите са скъсени и стандартни.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

В руското стрелково въоръжение пламегасителя е използван за първи път в модификацията на автомата на Калашников АКМ-СУ. По-късно, с приемането на въоръжение през 1974 г. на автомата АК-74, пламегасителя се появява на неговата скъсена модификация – АКС-74У. Днес той, с неголеми изменения [1]; [2] „преминава“ и на скъсените автомати на Калашников от „стотната серия“ – АК-102, АК-104 и АК-105.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пламегаситель“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.