Пламен Панайотов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пламен Панайотов
български политик
През 2015 г.
През 2015 г.

Роден

Образование Софийски университет
Народен представител в:
XXXIX НС   

Професор Пламен Александров Панайотов е български политик от НДСВ, по-късно от Българска нова демокрация, преподавател в Юридическият факултет на Софийски университет, катедра Наказателноправни науки[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пламен Панайотов е роден през 1958 г. в Сливен. През 1983 завършва „Право“ в Софийския университет „Климент Охридски“. От 1985 е преподавател по наказателно право. През 1993 става доктор, през 1998 г. - доцент, а през 2012 г. - професор по наказателно право.

През юни 2001 г. е избран за депутат и председател на парламентарната група на НДСВ, а на 17 юли 2003 – за вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2007 г. премиерът не го номинира за член на оперативното ръководство на НДСВ. Конгресът на партията отхвърля предложението на делегати Панайотов да бъде избран за член на Политическия съвет. В резултат той и близки до него активисти на НДСВ, сред които Даниел Вълчев, Николай Свинаров, Владимир Дончев, Лидия Шулева и др., оспорват решенията на конгреса и искат провеждането на нов. По предложение на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски Панайотов е изключен от партията. С него се отделят още депутати и образуват парламентарна група Българска нова демокрация.

Позиции[редактиране | редактиране на кода]

В обществените дискусии за промени в Наказателния кодекс през 2018 г. проф. Панайотов изразява мнение, че предлаганите изменения ще криминализират целия граждански оборот.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
--- заместник министър-председател (17 юли 2003 – 17 август 2005) ---