Плана (Чехия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Плана.

Плана
Planá
Знаме
      
Герб
Чумната колона на централния площад
Чумната колона на централния площад
Страна Чехия
КрайПилзенски край
ОкръгТахов (окръг)
Площ62,47 km²
Надм. височина506 m
Население5278 души (2022)
84,5 души/km²
КметМартина Немечкова
Първо споменаване1219 г.
Пощенски код348
Часова зонаUTC+1, UTC+2
Официален сайтhttps://www.plana.cz/
Плана в Общомедия

Плана (на чешки: Planá) е малък град в Западна Чехия, разположен в Пилзенския край, на около 10 км от градовете Тахов и Марианске лазне и на около 46 км северозападно от гр. Пилзен. Към 2021 г. има 5292 жители.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Археологически находки от IX – XI век свидетелстват за съществуването на славянско селище. От XV век има собствен герб и печат. Гербът и печатът изобразяват крепостна стена с две кули, порта и паун. От 1473 г. получава статут на град.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът в Плана – първоначално готическа крепост от XIV век, преустроен през XVI век като ренесансов замък, пострадал значително през Тридесетгодишната война. Последователно преустройван в стил барок и емпир. През XX век е използван като казарма. Днес пустее и очаква реконструкция.

Църквата „Св. св. Петър и Павел“ от XII век, първоначално дървена, е преустройвана неколкократно. Била е действаща до края на XVIII век, след което служи като стопанско помещение. Днес обектът е реконструиран и се използва като концертна зала.

Църквата „Възнесение Богородично“ е католически храм от XIII век с много преустройства през вековете. Днешният бароков вид е от XVIII век. Тук се намира гробницата на граф Яхим Ондржей Шлик, обезглавен в Прага (1621) след поражение на Въстанието на чешките съсловия срещу Хабсбургите. Днес храмът е действащ. От 1958 г. е включен в списъка на културното наследство на Чехия.

Чумната колона на централния площад е от 1712 г. Най-отгоре стои статуя на св. Йоан Непомуцки (покровител на Чехия), а на по-долния ред са статуите на св. Себастиан (защитник срещу чумата), св. Варвара (патрон на миньорите) и св. Флориан (защитник срещу пожари).

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]