Планиница (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Планиница (област Перник).

Планиница
Общи данни
Население 1458 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 17,396 km²
Надм. височина 228 m
Пощ. код 8565
Тел. код 05949
МПС код А
ЕКАТТЕ 56647
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   - кмет
Руен
Исмаил Осман
(ДПС)
Кметство
   - кмет
Планиница
Осман Хюсеинов
(ДПС)

Планиница е село в Югоизточна България. То се намира в община Руен, област Бургас.

География и население[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира във северната част на общината. С площ на землището 17,396 km² селото е на 3-то място по големина в община Руен (след с. Люляково и с. Руен).

Населението е близо 1 883 души, което прави селото 2-ро по големина на населението село в община Руен.

Етническият състав е: 100% турци.

История[редактиране | редактиране на кода]

Прогнозата се основава на създаването на селото преди 500 години. Според слуховете, половината от селото, които са се емигрирали от Караманоглу Бейлиги. Селото е било там, където сега използват това място като нива. През следващите години селото се е преместило там, където е сега (с 2 km). По това време християни и мюсюлмани са живели на едно и също място. Мюсюлманите са се заселили в сегашното равнище на селото, след като не са харесали условията на живот. Хората, които са стигнали първи до селото, са били там, където се намира на около фонтана в центъра на джамията на селото сега. Разбира се, в тези години в селото има много камъни и чакъл, защото той е планински терен. „Джебеллик“ е първото име на селото, което значи планинска и камениста земя. По-късно е наречен от народа със сегашното му име „Чепелдже“, или Планиница. Това е единственото известно име на селото. През ловния сезон ловците от село Скалак са дошли да пият вода от чешмата в селото и така водата им е харесала и започнали да се хвалят на всички, че тук водата е прясна. И така във селото започнали да идват мигранти от другаде. С течение на годините населението на селото нараснало.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В региона селото е известно с отглеждане на зеле, тютюн и краставички.

Има футболен отбор, който предимно се състои от млади момчета от селото. Отбора се е състезавал в А-окръжна група няколко пъти, в участията си в Б-окръжна отбора винаги е бил първенец.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]