Плевенска епархия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Плевенска епархия
Катедралата „Света Троица“ в Плевен
ЦъркваБългарска православна църква
СтранаБългария
ЦентърПлевен
Катедрална църкваСвета Троица
Архиерейски наместничестваЛуковит
Дата на основаване1 октомври 1998 г.
ПредстоятелИгнатий
Санмитрополит
Плевенска епархия в Общомедия

Плевенската епархия е епархия на Българската православна църква е със седалище в град Плевен, България. Има архиерейско наместничесто в Луковит. Учредена е на Всеправославния събор през 1998 г. чрез отделяне от Врачанската епархия. От самото си основаване Плевенска епархия се ръководи от Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий.

История[редактиране | редактиране на кода]

Плевенска епархия е новоучредена на Всеправославния надюрисдикционен събор, проведен в София на 30 септември – 1 октомври 1998 г. На събора е взето решение тя да бъде отделена от Врачанската епархия. Съборът приема в общение покаялия се разколник Калиник Врачански и го възстановява на врачанската катедра, а заместилия го митрополит Игнатий става глава на новата епархия.[1]

Решението на Всеправославния събор е прието на Петия църковно-народен събор – София на 17 декември 2001 г[2].

Епархията е със седалище в Плевен, на улица „Света Параскева“ № 15. Освен Плевенска, епархията включва и Луковитска духовна околия с архиерейско наместничество в град Луковит.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бурега, Владимир Викторович. Раскол в Болгарской Православной Церкви и Всеправославный Собор в Софии // bogoslov.ru, 24 октомври 2008. Посетен на 6 юни 2017.
  2. www.bg-patriarshia.bg, архив на оригинала от 8 май 2013, https://web.archive.org/web/20130508131811/http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=pleven_diocese_history.xml, посетен на 17 ноември 2012