Площад на републиката (Белград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Площад на републиката
Трг републике
Republic Square (27420599076).jpg
Location map Belgrade Central.png
44.8164° с. ш. 20.4601° и. д.
Страна Флаг на Сърбия Сърбия
Селище Белград
Място Стари град
Построен края на 19 век
Дължина 120 м
Ширина 100 м
Забележителности Национален музей, Национален театър, статуя на Михаил Обренович
Площад на републиката в Общомедия

Площадът на Републиката или Площад „Република“ (на сръбски: Трг републике / Trg republike) е един от централните градски площади и квартал на Белград, разположен в община Стари град. Тук се намират някои от най-разпознаваемите обществени сгради в Белград, включително Националния музей, Националния театър и статуята на Михаил Обренович. [1]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Площадът се намира на по-малко от 100 метра от площад Теразие, с който е свързан чрез улиците „Коларчева“ (трафик) и „Княз Михайлов“ (пешеходна). Много хора погрешно смятат, че площадът на републиката е център на града. Чрез улица „Васина“ той е свързан с крепостта и парка на Калемегдан на запад и чрез Сремска улица е свързан с квартал „Зелени венец“ и по-нататък с Нови Белград. Граничи също и със стария град.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Площадът е едно от най-натоварените места в Белград и е един от централните бизнес райони в града, като през площада преминават маршрутите на над 20 автобусни и тролейбусни линии на градския транспорт.

От едната страна площадът се простира до улица Кнез Михайлова, пешеходна зона и една от главните търговски части на града. Другата страна на площада е заета от първия в Белград модерен търговски център, изграден от стъкло и стомана. Малката площ пред Стакленац е официално наречена „Плато на д-р Зоран Джинджич“, след като сръбският премиер е бил убит през 2003 година.

Паметник на княз Михаил Обренович[редактиране | редактиране на кода]

Статуята на княз Михаил

През 1882 г. е издигната бронзовата статуя на княз Михаил на кон, от италианския скулптор Енрико Пацци. Издигната е в чест на най-важното политическо постижение на княза, а именно пълното изгонване на турците от Сърбия и освобождението на останалите 7 тогава сръбски град, които са били все още под турското владичество (1867 г.).

Часовникът на хилядолетието[редактиране | редактиране на кода]

През 2000 г. е монтиран часовник на площада. Часовникът е поставен на висока стойка и също така показва текущите метеорологични условия. Двата основни дигитални циферблата сочат към по-малко натоварените страни на площада, а два малки аналогови цеферблата са обърнати към двете по-натоварени страни. Часовникът и стойката му са изработени от хромирана стомана и стъкло, а стойките са високи 4 и 6 м.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Beograd: Trg Republike ne menja ime. // Večernje novosti, 11 януари 2013. Посетен на 3 февруари 2013.
  2. Vladimir Šandorović, architect (23 November 2018). "Сат на Тргу републике препуштен пропадању"