Плъховете в стените

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плъховете в стените
The Rats in the Walls
Nyarlathotep.jpg
Автор Хауърд Лъвкрафт
Първо издание 1924 г.
Флаг на САЩ САЩ
Оригинален език английски
Жанр ужаси
фантастика
Вид разказ
Поредица Митове за Ктхулу

Преводач Адриан Лазаровски

„Плъховете в стените“ (на английски: The Rats in the Walls) е разказ, написан от Хауърд Лъвкрафт през август-септември 1923 година и публикуван за първи път в списанието „Weird Tales“ през март 1924 година.

В България разказът е публикуван през 2002 г., като част от сборника „Шепнещият в тъмнината“ на издателство „Орфия“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Героят на разказа е американец, потомък на древния английски род Де ла Поър. След смъртта на сина си, ранен по време на Първата световна война, откупва родовия замък на своите предци, и решава да го възстанови и да се установи в Англия. Замъкът има мрачна слава още от Средновековието, и след местните жители все още са запазени страховити легенди за семейство Де ла Поър и неговия дом.

Въпреки трудностите замъкът е възстановен и последният Де ла Поър се настанява да живее в него. Удава му се обаче да изкара спокойно едва няколко дни, след което внезапно всички котки в замъка започват да се държат неспокойно, а и самият стопанин започва да чува нощем странни шумове от стените, сякаш причинени от движението на множество плъхове.

Тогава той заминава за Лондон и довежда оттам екип от професионални учени археолози, с помощта на които да изследва подземията на замъка. В подземията археолозите правят зловещи открития: оказва се, че предците на Де ла Поър са замесени в древен и ужасяващ култ, свързан с канибализъм — изяждане на хора, които в продължение на столетия се отглеждат като добитък в подземните катакомби. Узнавайки страшната истина, главният герой губи разсъдъка си…

Край на разкриващата сюжета част.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]