Направо към съдържанието

Пневматичен цилиндър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Едностранно действащ цилиндър с връщаща пружина (в червено)

.

Двустранно действащ цилиндър
3D Пневматичен цилиндър-анимация (CAD)

Пневматиченият цилиндър е механично устройство, което използва енергията на сгъстения въздух (газ) за да извърши възвратно-постъпателно движение.

За разлика от хидравличния целиндър, който работи с несвиваем флуид (масло), то пневматичният използва свиваеми газове (най-често въздух).

Буталото е диск или цилиндър, който чрез бутален прът предава движението към обекта на движение.

Движението на цилиндъра се осъществява с влизането на сгъстен въздух в цилиндъра, който се разширява и натиска буталото с преместването му до упор.

В техниката се използват основно няколко вида цилиндри, посочени по-долу. Освен тях има и много разновидности в зависимост от специфичните изисквани

Едностранно – действащ цилиндър

[редактиране | редактиране на кода]

Едностранно-действащият цилиндър при прилагането на сгъстения въздух, притиска с определена сила в едната посока. При отнемане на приложеното налягане, буталото се връща в първоначално положение, вследствие на пружинната сила. Скоростта, с която се придвижва цилиндъра в двете посоки, освен от обекта на въздействие, зависи и от скоростта на излизане на въздуха от цилиндъра. За регулиране се използват дросели.

Двустранно-действащ цилиндър

[редактиране | редактиране на кода]

Двустранно-действащият цилиндър използва сгъстения въздух, за да се придвижва в двете посоки.

Телескопичен цилиндър

[редактиране | редактиране на кода]
Пневматичен телескопичен цилиндър, 8-стъпален, еднострано-действащ, в начално и крайно положение.

Телескопичният цилиндър може да бъде с едностранно или двустранно действие. Той включва влизащи един в друг кухи цилиндри. Основното предимство е, че при една и съща дължина в свито състояние, този цилиндър осигурява много по-голяма дължина на действие.

Позволява движение на работното тяло без промяна на размерите при движение.