Победа (квартал на Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Победа.

Победа
— квартал —
Страна България
ОбластОбласт Бургас
ОбщинаОбщина Бургас
Част отБургас
Население7277 души (2017)

Победа е един от малките квартали на черноморския, български град Бургас.

Кварталът се намира на пясъчната коса Кумлука и е заобоколен от индустриалната зона Юг. На изток от квартала е разположен пристанищния комплекс, Бургаските корабостроителници и Черно море. На запад квартала граничи с околовръстния път за Созопол и Истанбул и с Бургаското езеро. На север квартала граничи чрез индустриалната зона с квартал Акациите. На юг Победа граничи с чрез района на корабостроителниците с защитената местност Пода.

В квартала се намират бившите сладководни извори на града, от където Бургас се е снабдявал частично с вода до средата на 19 век посредством водоноси. В този район през античността се е намирало тракийско селище известно в науката като „Сладки кладенци“. Селището е разпологало с пристанище, водопровод и е емпорион (пазарище) на Аполония Понтийска.[1] Поради активното строителство в по-късни епохи, не са запазени останките от античното селище. Въпреки това наличието на пристанище, пазарно средище и археологическите находки там дават основание на историка Иван Карайотов да локализира Пристанището на тракийските царе на това място в Бургас.[2] По римско време през Комлука е преминавал римският път крайбрежен черноморски път Виа Понтика.

Възникването на днешния квартал е тясно свърван с развитието и индустриализацията на Бургас след Освобождението. Първоначално на пясъчната коса се заселват пристанищни работници и носачи на вода. По-късно там се основават фабрики. По-голямата част от днешното население е ромско.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Статия Burgas в Der Neue Pauly, издаден от Hubert Cancik und Helmuth Schneider (Antike), Manfred Landfester (Rezeptions-und Wissenschaftsgeschichte), издателство Brill, 2010. Brill Online
  2. Иван Карайотов: Пристанище на тракийските царе, в Карайотов/Райчевски/Иванов: История на Бургас. От древността до средата на ХХ век, стр. 18 – 27