Победа (област Ямбол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Победа.

Победа
Общи данни
Население 581 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 33,598 km²
Надм. височина 243 m
Пощ. код 8679
Тел. код 04778
МПС код У
ЕКАТТЕ 56873
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Кметство
   кмет
Димка Панева БСП

Победа е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, област Ямбол.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на юг от възвишението „Бакаджиците“ и на 14 км източно от гр. Ямбол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Мансърли. Така е било наречено на името на турския „паша Мансър паша“, който го е притежавал. В началото на 20 век е преименувано на Победа.

До 1934 година селото е носило името Мансърли и същата година със Заповед на МС № 282 е преименувано в село Победа. Селото се намира в югоизточната част на страната, в южните пазви на хайдушкия Бакаджик, на разстояние 14 км от град Ямбол но преди да се засели на сегашното си място селото се е намирало 4-5 км. по надолу на юг в местността БЯЛАТА ЧЕШМА. Земята на село Победа е 33 444 дка, от които 1145 дка са в регулационния план – чертите на селото, от тях 3000 дка са лозови насаждения. От старо време поминък на населението са били земеделието и животновъдството. Гордост на селото е била кравефермата, която през 1987 година е национален първенец за получени най-високи добиви в млеконадоя. Кравефермата е наброявала 750 броя крави. А овцефермата на селото е била една от най-добрите в окръга. През този период са отглеждани 10 000 броя овце.

Важно място в живота на кооператорите на Победа е било зърнопроизводството. За получени рекордни добиви звеноводката Донка Панайотова е удостоена с високото правителствено отличие – „Герой на социалистическия труд“. През 1985 година в селото е построен дом за деца – сираци от предучилищна възраст – „Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи“.

Основите на читалищното дело са поставени през 1931 година. По-късно през годините 1956-1959 година е построена новата читалищна сграда, която е на два етажа и разполага с 250 местен салон, библиотека, читалня и зали за занимания. Действащи колективи към читалището са: битов женски хор, фолклорен танцов състав, фолклорна певческа група, състав „Кукери“, лазарска група, коледарска група и група за естрадни танци. Многобройни са индивидуалните певци и инструменталисти от шест до осемдесет годишна възраст. Колективите са носители на отличия от престижни международни и национални прояви.

Една от най-престижните награди е през 1993 година „Златна огърлица“ от град Дижон-Франция от международен фолклорен фестивал. Читалищната библиотека към момента разполага с 8500 тома литература.

Основното училище на селото е построено през 1935 година. През 1966 година е завършена новата постройка с която общия брой на класните стаи става 16. Тогава в училището се обучават 350 деца от селото. Училището е било водоснабдено, разполагало е с училищен стол и богата учебно-техническа база. През 2005 г. същото е закрито.

За подобряване облика на селото през последните години е извършено следното: През 1975 година селото е изцяло водоснабдено. Има частична канализация. Около 95% от улиците са асфалтирани. Селото разполага с 400 постове АТЦ централа. По-голямата част е снабдена с улично осветление.

Отремонтирани са пет селски чешми. През 2001 година придобивка за селото е и кабелната телевизия. Разкрита е аптека, която обслужва хората от село Победа и село Челник. През месец април 2005 година се изгражда нова улица „Искър“, която на 22 април – деня на Община „Тунджа“ е официално открита от президента Георги Първанов. Извършен се основен ремонт и реконструкция на църквата и камбанарията на същата. Църквата е осветена за пръв път на 23 май 2005 г.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събор – 24 май.

Кукеров ден – не е на постоянна дата. Провежда се втората седмица на месец февруари.