Побити камъни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Защитена местност
„Побити камъни“
природна забележителност в България
Bosque de Piedra, provincia de Varna, Bulgaria, 2016-05-27, DD 73.jpg
Побитите камъни
Информация
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.2264° с. ш. 27.7067° и. д.
Местоположение България България
Данни
Площ 253.3 хектара
Създаден 17 юли 1995
Защитена местност
„Побити камъни“
в Общомедия

Побитите камъни (до 29 юни 1942 г. Дикилиташ)[1] са скални образувания.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположени са на 18 km от Варна от двете страни на пътя Варна – София около селата Слънчево, Баново и Страшимирово и град Девня. Разпределени са на големи и малки групи на площ от 7 km2.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Представляват каменни колони с различна височина – от 5 до 7 m, дебелина – от 0,3 до 3 m и различно сечение. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им. Колоните са без твърди основи, кухи и запълнени с пясък. Някои от тях са разположени на етажи с обща височина от 5 m.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

За произхода им има много хипотези, които могат да се обединят главно в две групи – за органичния и неорганичния им произход. Първите са свързани с кораловите организми и други. Според вторите произходът им се обяснява с призматичното изветряне на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и др. За да бъдат опазени, през 1937 г. са обявени за природна забележителност. Местността, в която се намират Побитите камъни, е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и една от двете естествено формирани пустини в Европа, като другата е пустинята "Табернас" в Испания.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2015. ISBN 978-954-398-401-5. с. 168.