Повърхностна яркост

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Повърхностната яркост е астрономическа величина, която дава осветеността, създавана от обекта, на единица ъглова площ[1]. Повърхностната яркост служи за описване на яркостта на площни обекти (галактики, мъглявини).

Когато се посочва видимата звездна величина на обекта, обикновено се дава интегралната видима звездна величина – т.е. каква би била видимата звездна величина, ако цялата осветеност, идваща от галактиката, се създава от точковиден източник (звезда).

Повърхностната яркост се дава, защото галактика, с видима звездна величина +12m,5 се наблюдава много по-трудно от звезда от +12m,5, поради светенето на нощното небе и разпределението на светлината от галактиката върху по-голяма площ.

Изчисляване на повърхностната яркост[редактиране | редактиране на кода]

Повърхностната яркост се бележи с и обикновено се дава във видими звезди величини на квадратни ъглови секунди (). Формулата за изчисляване на средната повърхностна яркост от видимата звездна величина е:

, където е площта на обекта, в квадратни ъглови секунди, а е видимата звездна величина.

При намаляване на разстоянието до светещия площен обект, яркостта му се увеличава, понеже се приближаваме до него, но тази яркост се разпределя на по-голяма площ, така че в крайна сметка повърхностната яркост е една и съща, независимо от разстоянието до обекта[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ева Божурова, Захари Дончев. IX Национална олимпиада по астрономия – 9 – 10 клас – III кръг – Задачи и решения // 2006. Посетен на 09.12.2008.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Surface brightness в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​