Поглед на две хиляди ярда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Картината на Томас Лий „Погледът на 2000 ярда“.
Американски морски пехотинец проявява погледа на две хиляди ярда след два дни постоянно сражение в Битката за Ениуеток.

Погледът на две хиляди ярда (също поглед на хиляда ярда или поглед в пространството) е разфокусиран, празен поглед на изтощен от битка войник, но симптомът може да присъства и сред жертви на друг тип травми. Унилият поглед отразява дисоциация от травма. Оттук, погледът на две хиляди ярда често се свързва с началния стадии на посттравматичен стрес. Все пак, не е задължително да бъде последван от ПТС и не винаги се проявява у пациенти с ПТС.

Название[редактиране | редактиране на кода]

Фразата е популяризирана, след като списание Life публикува картината „Морските пехотинци го наричат онзи поглед на 2000 ярда“ на художника от Втората световна война Томас Лий,[1] въпреки че картината не е наречена по този начин в списанието през 1945 г. Картината представлява портрет на морски пехотинец при битката за Пелелиу.[2] Авторът на картината разказва за истинския пехотинец, който е изобразен:

Той напусна Щатите преди 31 месеца. Беше ранен по време на първата си кампания. Имаше тропически болести. Спи половинчато през нощта и измъква японци от дупки по цял ден. Две трети от ротата му са избити или ранени. Ще се върне да атакува тази сутрин. Колко може да издържи човек?[3]

Разказвайки за пристигането си във Виетнам през 1965 г., ефрейтор Джо Хул споменава, че забелязал безизразност в очите на новия си взвод. „Очите им изглеждаха сякаш живота бе изтръгнат от тях“.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Брой на списание Life от 11 юни 1945 г., с. 65.
  2. ((en)) Two-Thousand-Yard Stare by Tom Lea
  3. Домакин: Rear Admiral Gene LaRocque (USN, Ret.); Интервюиращ и разказвач: Sanford Gottlieb; Продуценти: Matthew Hansen, Nick Moore, Lori McRea, Daniel Sagalyn. War through the eyes of artists. // America's Defense Monitor, Program Number 438. Center for Defense Information, 1991.
  4. Stone, Sgt. Arthur L.. Retired Sgt. Maj. Joe Houle recounts Vietnam tour. // Marine Corps News, 2 май 2002.