Пожарникар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Feuerwehreinsatzübung.JPG

Пожарникар е обучен специалист и професионалист по борбата с пожари. Той също така притежава екипировка и оборудване за спасяване на човешки живот при природни бедствия и е ръкоположенмспособен да осигурява първа помощ при нужда. Тук се включва и оказването на практични спешни услуги, съвет и обучение за предпазване от пожари.

Към спешните услуги, които осигуряват пожарникарите, се включва контролиране и гасене на пожари, спасяване на жертви от горящи сгради, други инциденти или опасни ситуации, както и отзоваване при сигнали за бомби, замърсявания с химикали или други опасни вещества.

Противопожарен автомобил от 1916 година, Англия

Противопожарната дейност включва провеждането на презентации в училищата или други обществени групи, проучване на сгради с цел да се разбере дали отговарят на противопожарните изисквания, осъществяване на контакт със строителни професионалисти, на които да се дадат напътствия за безопасност преди или по време на конструкцията на сградата. Ежедневните задължения включват проверка, почистване и поддръжка на оборудването и провеждането на тренировки и обучение.

Столичната пожарна през 2018 година

В България тези сили са в състава на МВР. Кадрови пожарникари подготвя Школата по Противопожарна Охрана на МВР[1] в гр. Варна, а инженерно-командния офицерски състав - във факултет Противопожарна Охрана в Висшата специална школа на МВР в София. Дейността е регламентирана със Закона за висшето образование, Закона за МВР, Закона за защита при бедствия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]