Поклонението на влъхвите (Ботичели)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Поклонението на влъхвите
Botticelli - Adoration of the Magi (Zanobi Altar) - Uffizi.jpg
Художник Сандро Ботичели
Година 1475
Техника темперни бои върху платно
Размери 173 × 107,5 cm
Изложена Галерия Уфици, Флоренция
Поклонението на влъхвите в Общомедия

Поклонението на влъхвите е картина на известния италиански художник от епохата на кватроченто Сандро Ботичели. Изложена е в галерия Уфици във Флоренция.

Картината е поръчана на Ботичели от търговския брокер от гилдията на обменителите на пари Гаспаре ди Заноби дел Лама (Guasparre di Zanobi del Lama) за неговата капела в църквата Санта Мария Новела във Флоренция.

В тази многофигурна композиция Ботичели представя в образа на влъхвите, поклоняващи се на младенеца Христос, членовете на семейство Медичи и приближените до тях, към които се числи и самият художник. Сред руините на Древния Рим, символизиращи края на стария свят и началото на новия християнски свят, стои Мадоната. Тя държи на коленете си младенеца, до тях стои Йосиф, който гледа умилително новороденото.[1] Като влъхви са изобразени Козимо Старши, неговите двамата сина – Пиеро (в средата, коленичилия с червената мантия) и Джовани, като влъхви са и двамата му внука – Лоренцо и Джулиано.[2]

По времето, когато е рисувана картината, четиримата Медичи, освен Лоренцо, са мъртви, а Флоренция е управлявана от Лоренцо Великолепни. Ботичели също се е нарисувал – това е човекът с жълтата мантия, гледащ към зрителя.

На картината е изобразен и поръчителят на картината – човекът с бялата коса и светлосиня мантия, който стои вдясно на картината и чиято ръка сочи към зрителите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кравченко, И., „Галерея Уффици“, том.9, изд. Директ Медия,2011, стр.30
  2. Кравченко, И., „Галерея Уффици“, том.9, изд. Директ Медия,2011, стр.30