Покрит мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Покрити дървени мостове според литературата само в САЩ има 1200, в Канада — 418, в Европа — 229, в Южна Америка — два и в Азия — един.

Много по-рядко се срещат покрити мостове с търговски магазини. Първият такъв мост на север от Алпите е построен през 1325 г. в немския град Ерфурт и се нарича Krämerbrücke. Най-известен е „Старият мост“ (Ponte Vecchio) във Флоренция, построен като каменна конструкция през 1333 г., на мястото на по-стария дървен.

Най-дългият покрит дървен мост (204 м) в света е т. нар. Kapellbrückeводна кула) в Люцерн, построен през 1332 г. Изгорял е през 1993 г., но понеже и най-малката дървена част години преди това е била регистрирана, е бил реставриран през 1993 г. в напълно оригинален вид.

В България дървен покрит мост с 64 малки магазинчета е имало в Ловеч, но е изгорял през 1925 г. Заменен е бил около 1930 г. с модерен — железобетонна конструкция (на картинката) в духа на стария мост. В по-ново време без спазване на Закона за паметниците на културата е престроен и облицован с дървени летви. Виж Покритият мост в Ловеч.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]