Полевки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Полевки
Tunturisopuli Lemmus Lemmus.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Rodentia Гризачи
семейство: Cricetidae Хомякови
подсемейство: Arvicolinae Полевки
Научно наименование
Уикивидове Arvicolinae
Gray, 1821[1][2][3]
Обхват на вкаменелости
Полевки в Общомедия

Полевките (Arvicolinae) са подсемейство гризачи от семейство Хомякови. Разпространени са по целия свят (без Австралия) и са представени от 111 вида (в България от 8).

Обикновената полевка (Microtus arvalis) има повсеместно разпространение в България, особено в равнинните райони. Тя е всеяден гризач, макар да предпочита люцерната и детелината. Допреди 30 години се считаше, че полевката избягва посевите с пшеница и ръж, което напълно се опровергава от няколкото бедствени размножавания на този вредител именно в житните посеви през последните години.

Морфологични белези[редактиране | редактиране на кода]

 • Полевката е покрита с гъста сива козина, по-светла по коремната страна.
 • Тялото има дължина около 12 cm, а опашката е дълга 3-4 cm.
 • Предните крака имат по 4 пръста, а задните – по 5.

Особености в поведението и размножаването[редактиране | редактиране на кода]

 • Живее в ходове в почвата. Ходовете са с диаметър 3-5 cm и полевката ги прави през цялата година, като през лятото предпочита по-ниските и влажни места, а през зимата – по-сухите и отцедливи места.
 • Полевката живее в колонии. Гнездото си устройва на дълбочина 30 cm и го постила със суха трева.
 • Една женска обитава участък от 90-100 m². Тя ражда 4-6 пъти в годината по 4-7 малки. Бременността трае 20-21 дни. Следващото оплождане може да се извърши в деня на раждането.
 • Рамножаването започва през февруари-март, като достига максимума си през юни. Малките достигат полова зрелост 45 дни след раждането си.
 • Опасни бедствия от обикновената полевка може да се очакват, в случай че август и септември изобилстват с валежи и е налице обилен тревен покров, т.е. храна.

Значение за аграрното производство[редактиране | редактиране на кода]

Полевката е неприятел с изразена икономическа значимост за аграрното производство. Щетите върху добивите от земеделските култури през години с каламитет могат да достигнат 50 %. Ето защо, периодично се налага провеждане на растително-защитни практики с пестициди върху големи площи, което от своя страна много често рефлектира негативно върху другите диви животни.

 1. указано в: A Guide to the Mammals of China, страница: 214
 2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 18 септември 2015
 3. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2004, дата на проверка: 19 септември 2013