Полезни евреи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Експулсирания на евреите в Европа (12 - 16 век)

Полезни евреи е термин употребяван в различни исторически контексти, обозначаващ евреи, които участват в прилагането на официална политика на държавата, в която пребивават, включително участват в репресии на други евреи.

Примери[редактиране | edit source]

  • През 1744 г. пруския крал Фридрих II въвел система за съкращаване броя на еврейското население в страната до неколцина известни и проспериращи еврейски фамилии, които били обявени за «защитени». Кралските фаворити от тези фамилии и техните наследници се ползвали с кралската благословия и привилегии, а останалите им членове се считали от пруските власти за «безполезни» и могли «да се въздържат от брак или да напуснат страната».
  • В Руската империя само «полезните евреи» могли да живеят зад линията на уседналост. Към «полезните евреи» се отнасяли по-заможните търговци от първа гилдия, хората с висше образование, медицинските сестри, занаятчиите и някои лица от по-ниските гилдии, както и постъпващите на задължителна военна служба.
  • В Европа по времето на господството на Третия Райх, евреите заети във военната индустрия и членовете на «Юденрат», се считали за «полезни» (на немски: Wertvolle Juden), и тяхното включване в т.нар. окончателно решение на еврейския въпрос било временно отложено.
  • В Съветския съюз след смъртта на Леонид Брежнев, и по времето на Юрий Андропов (бивш ръководител на КГБ) е създаден Антиционистки комитет на съветската общественост, който да противостои на ционизма, в съответствие със станалата официална съветска доктрина за „борба срещу космополитизма“. Евреите сред номенклатурата на този комитет били наричани полезни или джобни евреи (на руски: карманные евреи), което е с цел осмиване на корумпираността им.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]