Политехнически институт Ранселар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Политехническият институт Ранселар, съкратено ПИР, е частен изследователски университет, разположен в Трой, щата Ню Йорк. Другите му 2 кампуса са в Хартфорд и Гротън, щата Кънетикът.

Основан е през 1824 г. от Стивън ван Ранселар и Еймъс Ийтън, за "прилагането на науката в общите линии на живота".[1] Слави се като най-стария технологически университет в Англосферата. Изграден е по склоновете на хълм и заема 107 хектара. В подножието му се стаява град Трой и река Хъдсън, като студентското градче е смес от традиционна и модерна архитектура. В института има компания в помощ на новопрохождащи компании, както и технологичен парк, заемащ 510 хектара.[2] Много американски колежи и факултети по приложни науки се учат от опита на Ранселар.[3]

Институтът е организиран в 6 училища, в които има 37 факултета: Училище по архитектура, Училище по инженерни науки, Училище по хуманитарни и социални науки и по изкуства, Училище по информационни технологии и уеб науки; Училище по наука; както и Училище по мениджмънт и технологии "Лали"[4]. Университетът предлага около 140 учебни програми в 60 дисциплини, които могат да донесат бакалавърски, магистърски и докторски степени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]