Полска белоочица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Полска белоочица
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Boraginales
семейство:Грапаволистни (Boraginaceae)
род:Buglossoides
вид:Полска белоочица (B. arvensis)
Научно наименование
I.M.Johnst.
Синоними
Полска белоочица в Общомедия
[ редактиране ]

Полската белоочица[1] (Lithospermum arvense, син. Buglossoides arvensis) е цъфтящо растение от семейство Грапаволистни. Видът е местен за Европа и Азия, до Корея, Япония и Русия на север и до Афганистан и Северен Пакистан на юг.[2] Известен е на други места като въведен вид, включително голяма част от Северна Америка и Австралия.

Растението е включено в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения.[1] Европейският съюз дава на рафинираното масло от семената на Buglossoides arvensis статут на иновативна храна[3] и някои фермери го отглеждат с търговска цел в Обединеното кралство като патентован сорт растения (PVP) и търговска марка (Ahiflower).[4] Маслото съдържа високи нива (63 – 72%) на омега-3 ALA (c18:3), омега-3 SDA (c18:4) и омега-6 GLA (c18:3) и има GRAS статус (обикновено считани за безопасни) от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, регистрация на канадски главен файл на съставките (IMF) и статус на иновативна храна и GMP+ статус на поддържащ фураж продукт в ЕС за добитък и домашни любимци (включително за обезмаслено пресовано брашно от експелер).

Съобщава се за семена от Buglossoides в украински археологически обекти, датиращи от 4000 г. пр. н. е., където са били съхранявани в глинени съдове, но целта и употребата на семената не са определени. В съвременното европейско обработваемо земеделие Buglossoides често се появява като плевел със слаби конкурентни и неинвазивни характеристики.

Източници[редактиране | редактиране на кода]