Полумаймуни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Полумаймуни
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
подразред:Полумаймуни (Strepsirrhini)
Научно наименование
Geoffroy, 1812
Разпространение
Полумаймуни в Общомедия
[ редактиране ]

Полумаймуните (Strepsirrhini) са таксономичен подразред, който заедно с подразред Маймуни (Haplorrhini) образуват разред Примати (Primates). Към полумаймуните се отнасят мадагаскарските Лемуроподобни (Lemuriformes) и Ръконожкоподобни (Chiromyiformes), както и разпространените в Африка и Югоизточна Азия Лориподобни (Lorisiformes), представени съответно от Галаговите (Galagidae) и Лориевите (Lorisidae). Към полумаймуните до неотдавна се отнасяха и малайските Дългопети (Tarsiiformes), но се установи тяхното по-близко родство с маймуните.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Череп на Диадемен сифака

Полумаймуните, известни още като Влажноноси примати, се смятат за по-примитивните предшетвеници на Маймуните (Сухоноси примати), от които се отличават главно по това, че имат типичната за повечето бозайници влажна носна гъба (типичния кучешки нос). Главният им мозък е сравнително по-малък в сравнение с този на маймуните (признак за не особено висок интелект), но дялът на мозъка им свързан с обонянието е сравнително по-добре развит и разчитат в по-голяма степен на носа, отколкото на очите си. Освен това за разлика от маймуните очните им кухини не са изцяло преградени с кост, а само частично с посторбитална преграда. По правило полумаймуните са нощни животни и всички видове (дори дневно активните) притежават светлоотразителна мембрана (тапетум) зад ретината на окото, за по-добро нощно виждане. Повечето нощни видове имат и отличен слух, като са запазили способността да мърдат ушите си независимо едно от друго за по-добро звукоулавяне и локализиране на шума. При тези примати горната устна е прикрепена към носа и венците и не придава различните изражения на лицето характерни за маймуните.

При полумаймуните палците, както на предните, така и на задните крайници, са по-силно противопоставени на останалите пръсти във връзка с предимно дървесния им начин на живот. Друга тяхна особеност са назъбените като гребен нокти на вторите пръсти на краката, които използват за почистване на козината си. Предните им зъби (кучешки и резци), като лемурът Ай ай е изключение, са гъсто разположени и слабо диференцирани, тъй като също се използват предимно за пощене.

За разлика от маймуните, полумаймуните са запазили способността да отделят ензим, с чиято помощ могат сами да синтезират витамин C.

Полумаймуните се отличават от маймуните и по отношение на размножаването. При повечето видове не се наблюдава полов диморфизъм, мнозинството са моногамни и някои образуват трайни семейни двойки. Освен това при повечето стадни лемури се наблюдава матриархална социална структура; групите са предвождани от доминираща женска. Размножават се в определен сезон и раждат по няколко малки. Матката на женските е двурога и имат няколко реда млечни зърна.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

В по-старата научна литература приматите се делят на два подразреда под латинските наименования Prosimii или Prosimiae (Полумаймуни) и Anthropoidea или Simiae (Маймуни)[1]. Смятаните за полумаймуни Дългопети обаче се оказват по-близки до маймуните и вече се отнасят към тях, като Anthropoidea се преименува на Haplorrhini, а Prosimii на Strepsirrhini.

Скелет на изчезналия Smilodectes gracilis

Към полумаймуните се отнасят и вече изчезналите примати Адапиди (Adapiformes), чиито представител е например Смилодектеса (Smilodectes).

 • разред Primates – Примати
  • подразред Strepsirrhini – Полумаймуни (Влажноноси примати)
   • инфраразред Lemuriformes – Лемуроподобни
    • надсемейство Cheirogaleoidea
     • семейство Cheirogaleidae – Лемури джуджета (Миши лемури)
    • надсемейство Lemuroidea
     • семейство Lepilemuridae – Тънкотели лемури (Невестулкоподобни лепилемури)
     • семейство Lemuridae – Лемурови
     • семейство Indriidae – Индриеви
   • инфраразред Chiromyiformes – Ръконожкоподобни
   • инфраразред Lorisiformes – Лориподобни
    • семейство Galagidae – Галагови
    • семейство Lorisidae – Лориеви

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Марков, Георги. Бозайници. Наука и изкуство. София, 1988, с. 271