Полярен кръг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Указател на северния полярен кръг в Ямало-Ненецки автономен окръг, Русия
Отношение между наклона на оста на Земята (ε) към полярните кръгове

Полярен кръг е въображама линия на повърхността на планета, паралел, над чиято ширина се наблюдават полярен ден и полярна нощ. Полярният кръг може да съществува само на планета, чийто наклон на оста на въртене спрямо равнината на орбитата (еклиптиката) е по-голям от нула. Ширината на полярните кръгове се определя от наклона на оста на въртене на планетата: от географската ширина на полюса (равна на 90 °) се изважда наклонът на оста на планетата в градуси.

На Земята понятието може да се отнася или за Северния полярен кръг, или за Южния полярен кръг. Те са разположени на ширина ±66°33′54″ (66,562°).[1] На ширината на полярния кръг, в деня на зимното слънцестоене централната точка на диска на Слънцето в момента на същинския обед (горната кулминация на Слънцето) е в контакт с линията на хоризонта. От полярния кръг до географския полюс на планетата лежи полярния пояс.

Територии, през които минава полярния кръг на Земята[редактиране | редактиране на кода]

Северен полярен кръг:

Южен полярен кръг:

На Марс[редактиране | редактиране на кода]

Марс се върти около своята ос почти по същия начин като Земята – оста на въртене е наклонена спрямо равнината на орбита под ъгъл 25,19°, което е много близко до наклона на земната ос (23,45°). Това означава, че промяната на деня и нощта, както и промяната на годишните времена на Марс протичат почти по същия начин като на Земята. Разположението на полярните кръгове е близко до това на Земята – ширината е около ±64,81°.

Източници[редактиране | редактиране на кода]