Полярна експедиция на Циглер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Полярната експедиция на Циглер

Полярната експедиция на Циглер от 1903 – 1905, също известна като експедиция Фиала,[1][2] представлява неуспешен опит да се достигне Северния полюс. Членовете на експедицията остават блокирани на север от Полярния кръг в продължение на две години, преди да бъдат спасени, като всички освен един от нейните членове оцеляват.[3][4] Експедицията е спонсорирана от Уилям Циглер и ръководена от Антъни Фиала. Тя потегля от Тромсьо, Норвегия, на 14 юни 1903, на борда на кораба Америка. По време на първата им зима, те складират провизии и въглища на Остров Рудолф, Северен остров на Земята на Франц-Йосиф.

Планиране[редактиране | редактиране на кода]

Циглер, който две години по-рано финансира Експедицията към Северния Полюс на Болдуин-Циглер през 1901 година, избира Антъни Фиала, който е фотограф на споменатата мисия, за да доведе своята втора полярната експедиция.[5] Фиала изчислява, че хранителните нужди на осем кучета и водач ще бъде не по-малко от 500 кг. Това представлява проблем, защото максималната товароносимост на шейната е 272 кг. Той планира да използва понита, които да носят допълнителни провизии, а кучетата да се хранят с конско месо щом провизиите намалеят.[6]

Изолация и спасяване[редактиране | редактиране на кода]

Пътят на кораба Америка, 1903.

През ноември 1903 г., при неблагоприятни метеорологични условия, корабът се разпада, а провизиите и въглищата биват унищожени. Всички отломки изчезват при буря през януари 1904.

През пролетта на следващата година, експедицията продължава опитите за достигане на Северния Полюс. Условията се оказват твърде тежки. Провизиите намаляват и експедицията се насочва на югна пресъхнали и участниците на експедицията се отправиха на юг, достигайки Нос Флора, Нос Дилън, и лагер Зиглер.

Уилям Питърс, който е на второ място в ранга на командването на експедицията, използва това време и повежда изследователска дейност, в резултат на която картите се усъвършенстват.

С разбирането, че спасителни кораби в края на краищата ще бъдат изпратени, експедицията запазва надежда, макар командването да изпитва трудности да запази морала на групата.

Полярната експедиция Циглер, март 1905.

Полярната експедиция Циглер, март 1905.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. To establish Fiala Bases – Capt. Comer, who will command Arctic expedition, starts Tuesday. // New York Times, 7 юли 1907. Посетен на 30 март 2008.
  2. Finds a base for Fiala – Capt. Comer confident that expedition will reach the North Pole. // New York Times, 3 ноември 1907. Посетен на 30 март 2008.
  3. Fiala, Anthony. Fighting the Polar Ice. Doubleday, Page & Company, 1907. с. 25.
  4. Rescued Explorers Tell of Privations. // The New York Times, 12 август 1905. Посетен на 8 юли 2008.
  5. Fiala, Anthony. Fighting the Polar Ice. Doubleday, Page & Company, 1907. с. 23.
  6. Fiala, Anthony. Fighting the Polar Ice. Doubleday, Page & Company, 1907. с. 43.