Пол Ривиър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за американския революционер. За музиканта вижте Пол Ривиър енд дъ Рейдърс.

Пол Ривиър
Paul Revere
американски бизнесмен

Роден
Починал
Бостън, САЩ
Погребан Бостън, САЩ
Семейство
Деца 16
Подпис Paul Revere signature.svg
Пол Ривиър в Общомедия

Пол Ривиър (на английски: Paul Revere) (21 декември 1734 – 10 май, 1818) е американски златар, един от първите индустриалци и патриоти на Американската революция. Най-известен е с промените, които прави в Колониалното опълчение при настъплението на британските сили преди битките при Лексингтън и Конкорд, чиито драматизъм е описан в стихотворението на Хенри Уодсуърт Лонгфелоу „Походът на Пол Ривиър.“

Ривиър е виден и процъфтяващ златар от Бостън, който помага да се организира разузнавателна и сигнализационна система за наблюдение на британските военни части. По-късно Ривиър служи като офицер в народното опълчение от Масачузетс, макар че службата му стига връхната си точка след Пенобскътската експедиция, една от най-трагичните операции по време на Американската война за независимост, за която той е амнистиран. След войната, Ривиър се връща към златарския си занаят като използва печалбите от разширяващата се търговия да финансира работата си по леене на желязо, бронзови камбани и оръдия и изработката на медни болтове и шипове. Накрая, през 1800 г. той става първия американец, който успява да валцува медни листове, които се използват за обшивка на военноморски съдове.