Пол Хоуган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пол Хогън)
Пол Хоган
Paul Hogan
австралийски актьор

Роден
8 октомври 1939 г. (84 г.)

Националност Австралия
Работилактьор
Актьорска кариера
Активност1971-днес
Значими ролиДънди Крокодила
Джак Светкавицата
Златен глобусНай-добър актьор в мюзикъл или комедия:
1986 Дънди Крокодила
Семейство
СъпругаНоуълин Хогън
(1958–1981; развод)
(1982–1990; развод)
Линда Козловски
(1990–2014; развод)
Деца6

Уебсайт
Пол Хоган в Общомедия

Пол Хоган (на английски език Paul Hogan) е австралийски актьор и сценарист, комик [1], добил световна популярност с ролята на Дънди Крокодила от едноименния филм, за която си роля печели „Златен глобус“, през 1987 година.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 октомври 1939 г. в Лайтнинг Ридж, Нов Южен Уелс, Австралия, и живее там, преди да замине за Сидни, където работи като бояджия на моста над залива в Сидни. Става известен, след като дава едно комедийно интервю за телевизионното шоу „Today Tonight“.

Малко по-късно комерсиализира своя талант, правейки свое собствено комедийно шоу със скечове, наречено „Шоуто на Пол Хоган“, на което е продуцент, ко-сценарист и играе някои от персонажите (заедно с актьора Джон Корнел). Шоуто, което се излъчва в продължение на 60 епизода в периода между 1973 и 1984 г., е много популярно в родината си и във Великобритания, демонстрира като запазена марка приятен и безгрижен хумор. През 1985 г. е награден с престижната награда „Австралиец на годината“, и е награден с Орден на Австралия.

Пол Хоган прави изключително успешна реклама на марката цигари „Уинфийлд“ през 70-те години на ХХ век. Кампанията на тази марка води до пазарен дял от нула до лидер на пазара в рамките на няколко години и Хоган става тясно свързан с този продукт.

В началото на 80-те години, Хоган заснема серия от телевизионни реклами, насърчаващи австралийската туристическа индустрия, която се излъчва в САЩ.

Филмов пробив[редактиране | редактиране на кода]

Първият филм на Пол е приключенската комедия „Дънди Крокодила“ (на английски езикCrocodile Dundee), в който той играе ролята на австралийски ловец, е частично финансиран от Пол Хоган и от група частни инвеститори, включително предприемача Кери Пакър, и професионалните играчи на крикет Грег Чапъл, Денис Лайли и Род Марш. Хоган също така е автор на сценария.

Комедията става най-успешния австралийски филм в историята, и дава начало на международната филмова кариера на Пол.

Благодарение на отличната си игра във филма, Пол печели „Златен глобус“ за „най-добър актьор в мюзикъл или комедия“, както и номинация за академична награда „Оскар“ за „най-добър оригинален сценарий“, две БАФТА номинации (по един за „най-добър актьор“, и за „най-добър оригинален сценарий“).[2]

След успеха на „Дънди Крокодила“, Хоган е звезда и в продължението на филма „Дънди Крокодила 2“ (1988), и участва в други филми като: „Ангел“, „Flipper“, „Джак Светкавица“ и „Дънди Крокодила в Лос Анджелис“.

В началото на 2000 г. Хоган сключва договор с японската автомобилна компания Субару, презентирайки автомобилите на компанията с висока проходимост.

През октомври 2008 г. Хоган заснема нов филм в Австралия, в който участват още Дийн Мърфи и Шейн Джейкъбсън. Филмът се казва „Чарли и обувките“, и е заснет в района Ечука, намиращ се в щата Виктория, както и в околните райони.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1986 Дънди Крокодила Crocodile Dundee Майкъл Джей (Крокодила) Дънди Питър Фейман
1988 Дънди Крокодила 2 Crocodile Dundee II Майкъл Джей (Крокодила) Дънди Джон Корнел
2001 Дънди Крокодила в Лос Анджелис Crocodile Dundee in Los Angeles Майкъл Джей (Крокодила) Дънди Симон Уинсър

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.imdb.com
  2. а б Paul Hogan Awards // IMDb. Посетен на 26 декември 2015. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]