Пол и религия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пол и религия (или в един по-широк смисъл джендър и религия) e тема или по-скоро съвкупност от теми, отнасящи се до пола (и социалният пол, джендър) и религията.

Някои теми (или проблеми) с пола (рода)[1] и религията могат да бъдат класифицирани като „вътрешни“ или „външни“. Темите или проблеми, които са от вътрешен характер могат да се изучават от перспективата на дадена религия и могат да включват религиозни вярвания и практики за ролите и правата на мъжа и жената в управлението, обучението и богослужението; вярвания за пола или джендъра на божества и религиозни фигури; и вярвания за произхода и значението на човешкия пол. Външните теми или проблеми са свързани с отношението между третирането на тези теми от дадена религия в съотношение или по отношение на установения социален ред, както и засягането на теми като трансджендър, хомо- и бисексуалност, хомосексуални бракове и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тука се ползва като отпратка Gender trouble на Джудит Бътлър, преведена на български като Безпокойствата около родовия пол
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gender and religion“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]