Направо към съдържанието

Понтон (плавателен съд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Понтон.

Преминаване чрез понтон на река Дон, 1943 г.
Буксировка на понтонен парк Н2П, по време на Великата Отечествена война.
Звено на понтонно-мостови парк на шасито на КрАЗ-214Б състоящо се от четири понтона в музея Yad la-Shiryon, Израел

Понто́н (на френски: ponton от на латински: ponto < на латински: ponsмост“) е плавателен съд, служещ за поддържане на вода на тежести (кранове и т.н.) или явяващо се опора на плаващи мостове (понтонен мост).

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Понтонът е предназначен за формирането на причална линия на базите-стоянки. Тъй като конструктивно понтонът е несамоходен плавателен съд с положителна плавучест може да се използва като плаваща основа за разнообразни плаващи конструкции в морската или речната отрасъл, например – плавдок, плаващ кран, причално съоръжение, плаващ ресторант, плаващ хотел и пр. В периода 17 – 19 век понтонът се разглежда като плаваща конструкция за формиране на бродове, а служещите при понтона се наричали понтонери. Типичен вариант на най-простия понтон са две свързани помежду си кухи затворени бъчви.

Терминът също се употребява от немските танкисти към танковете с окачени на тях бронеекрани с характерна форма, а след това е последователно пренесен към автомобилите от 40-50-те години със закръглени форми на крилата.

Видове понтони[редактиране | редактиране на кода]

Понтнен самоходен (избутвач) ПСТ-1 на изложението „Армия-2021“.

Стандартен понтон е метално плавателно средство без бордове (или с минимални бордове) и възможност за закрепване едно към друго. Използва се за направата на места за пресичане на водни прегради. По-рядко се използва за транспортиране на товари в по река.

Понтон от пластмасови блокове е такъв понтон, който се състои от множество неголеми пластмасови детайли. От тях се сглобява понтон с необходимата форма и размер. Не е много подходящ за използване при превози на товари или направата на мостове, но е подходящ за съоръжаването на причали. Сглобяването на такъв причал може да направи даже дете.

Надуваем понтон състои се от продълговати надуваеми клетки. Подходящ е идеално за такива задачи, където е необходимо бързо и просто транспортиране на понтона към мястото на неговото използване. Също така се използва за изваждане от водата на потънали кораби. Един от подвидовете се нарича парашутен понтон. Той също се явява надуваем, използва се за изваждането на потънали кораби и товари.

Понтонът в Русия[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно заповедта на МЧС на РФ от 29.06.2005 №500 несамоходните съдове подлежат на регистрация в ГИМС. Но възниква въпросът: явява ли се понтонът плавателен съд? Съгласно кодекса за вътрешния воден транспор на РФ от 7 март 2001 г. №42-ФЗ: Плавателен съд е самоходно или несамоходно плаващо съоръжение, използвано за целите на корабоплаването, в т.ч. и съд със смесено предназначение, за река – море, за плаване, ферибот, дънокопаещи и дъноочистителни снаряди, плаващи кранове и други технически съоръжения от подобен род. Така нуждата от регистриране на понтона зависи от неговата употреба:

  • ако понтонът ще се използва при движение – регистрацията е задължителна;
  • ако понтонът изпълнява ролята на пристан – регистрацията не е необходима.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Понтон (плавсредство)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​