Понтон (плавателен съд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Понтон.

Звено на понтонно-мостови парк на шасито на КрАЗ-214Б състоящо се от четири понтона в музея Yad la-Shiryon, Израел

Понто́н – плавателен съд, служещ за поддържане на вода на тежести (кранове и т.н.) или явяващо се опора на плаващи мостове (понтонен мост). Понтонът е предназначен за формирането на причална линия на базите-стоянки. Тъй като конструктивно понтонът е несамоходен плавателен съд с положителна плавучест може да се използва като плаваща основа за разнообразни плаващи конструкции в морската или речната отрасъл, например – плавдок, плаващ кран, причално съоръжение, плаващ ресторант, плаващ хотел и пр. В 17–19 век понтонът се разглежда като плаваша конструкция за формиране на бродове, а служещите при понтона се наричали понтонери. Типичен вариант на най-простия понтон са две свързани помежду си кухи затворени бъчви.

Терминът също се употребява от немските танкисти към танковете с окачени на тях бронеекрани с характерна форма, а след това е последователно пренесен към автомобилите от 40-50-те години със закръглени форми на крилата.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Понтон (плавсредство)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.